如何挑選安全又合資格拖板?



你有無試過用用下條拖板會發熱,又或者時間不久,某幾個插位壞咗用唔到?如果有,今次就可以作深入了解,看圖大剖析,話你知點樣先係一條稱得上好構造嘅拖板。


1. 長期通過電流的中火線及保險絲接電位,一般會使用較有彈性的銅材, 中火線接件和插頭保持平均使接觸面積最大,電阻最小。


拖板蘇使用的銅料,長條過電的是黃銅Brass,L,N夾用磷銅Phosphor Bronze。


2. 正常沒有電流通過的水線位,為了節省成本,用上鐵Bar及一般銅片,這樣能達致價廉物美! 用料要有效益。


3. 指示燈的電阻以鍋釘碰接,並以彈弓接至中火線導片, 安全又穩固。


4. 保護門用上尼龍, 拔插插頭時更順滑。

品質不好的拖板,保護門用膠造, 插頭拔得多會,保護門會磨蝕。

品質的好壞對比

用料馬夫嘅拖板


寫字樓

香港九龍荔枝角青山道576-586號製衣中心4樓C室

門市

香港九龍深水埗鴨寮街201號地下及1樓全層

Call

T: 3182-0888

F: 3182-0808 

Copyright © 2020 Welfare Electronic Component Limited.

All Rights Reserved.